Ook al werken werknemers tijdens de coronacrisis thuis, uw organisatie mag onder voorwaarden de onbelaste reiskostenvergoeding aan hen blijven uitbetalen tot 1 april 2021.
Vandaag is bekend geworden dat deze maatregel is verlengd tot 1 juli 2021. De voorwaarde dat het om een vaste reiskostenvergoeding moet gaan die al vóór 13 maart 2020 door de werkgever is toegekend blijft ook nog steeds. Dit betekent bijvoorbeeld dat een werkgever voor werknemers die na die datum in dienst zijn gekomen voor de thuiswerkdagen geen onbelaste reiskostenvergoeding op grond van de gerichte vrijstelling kan geven. Hij kan aan hen uiteraard wel de werkelijk gereisde kilometers onbelast vergoeden tegen € 0,19 per kilometer, of bij een vaste reiskostenvergoeding zorgen dat hij de thuiswerkdagen belast. De werkgever kan (het belaste deel van) deze vergoeding ook aanwijzen als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte.
Daarna wordt de goedkeuring die dat regelt mogelijk ingetrokken. Dat heeft natuurlijk financiële consequenties voor uw werknemers, maar ook voor uw onderneming.
Veel werkgevers schakelen op dit moment van leaseauto’s, die uit het contract lopen, naar een mobiliteitsbudget.
Los hiervan staat de discussie wanneer een leaseauto een verworven recht is en of de werkgever deze überhaupt mag “afpakken” of een regeling eenzijdig mag wijzigen.