Je laptop werkt niet helemaal zoals voorheen, je muis doet ook niet wat je wil en je ziet apps en/of bestanden waarvan je denkt: wat is dit?
Het zal toch niet? Ben ik gehackt?
Ontdek zelf hoe je erachter komt of je gehackt bent en welke stappen je direct moet nemen! Wat je vooral niet moet doen is in paniek raken….maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Ben ik gehackt?
3 voorbeelden van aanwijzingen voor een mogelijke cyberaanval:
- Je hebt geen toegang meer tot jouw bestanden. Het kan zijn dat ze op slot zijn gezet.
- Je ontvangt een melding van de e-mailprovider dat er een verdachte activiteit is gesignaleerd, of je kan niet meer inloggen op je e-mailaccount.
- Op jouw pc staan programma’s die je niet herkent.
Zet de internetverbinding uit
Laat vooral je pc aan staan, maar zet wel de internetverbinding uit. Als je je pc uitzet kan dit de schade door de hack verergeren en je verwijdert mogelijk bewijsmateriaal. Een cybercrimineel kan bijvoorbeeld met software jouw pc op lost zetten en als je dan de pc uitzet, wis je de sporen van de cybercrimineel. Onmogelijk is het dan om terug te vinden hoe de hack is uitgevoerd, terwijl goed van pas kan komen om de hack op te lossen.
Zorg dat je op tijd bent
Cybercriminelen nemen soms maanden de tijd voor ze toeslaan. Ze kunnen in je systemen zitten zonder dat je het doorhebt. Je digitale schatten zoals wachtwoorden en klantgegevens zijn dan zichtbaar voor de cybercriminelen. Ze kijken eigenlijk over je schouder mee. Des te langer een aanvaller onopgemerkt blijft, hoe succesvoller en waardevoller de aanval voor de crimineel is. Omdat de cybercrimineel de tijd heeft gehad om je systemen te leren kennen, weet die precies welke bedrijfsinformatie waardevol is.
Met monitoringsoftware help je voorkomen dat iemand ongemerkt je systeem binnendringt. De software merkt verdachte situaties op zodat je direct in actie kunt komen.
Een hack levert schade op
Cybercriminelen werken vaak volgens een vast patroon. Ze starten veelal met phishingmails en speuren naar kwetsbaarheden in systemen die niet up-to-date zijn of gaan aan de slag met een wachtwoord of andere gegevens die ze in handen hebben gekregen via een datalek.
Vervolgens richten cybercriminelen op verschillende manieren schade aan:
- Ze nemen ongemerkt een mailwisseling over en veranderen je facturen. Het geld van je klant komt daardoor niet bij jou maar op de rekening van de crimineel terecht.
- Ze stelen data uit je bedrijf en versleutelen je werkomgeving zodat jij er niet meer bij kunt. Daarna vragen de dieven geld in ruil voor het teruggeven van de toegang tot je systemen. Of ze dreigen met het publiceren van de gestolen gegevens als je niet betaalt.
- Ze stelen vertrouwelijke bedrijfsinformatie en verkopen die door op het dark web, een plek op het internet waar mensen handelen in illegale spullen.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Blijk je toch niet gehackt? Mooi, dit was vals alarm. Blijf wel op je hoede!
Het is inmiddels niet meer de vraag of en wanneer je gehackt wordt, maar eerder: hoe houd je de gevolgen van een cyberincident klein en beheersbaar?
- Wees voorbereid en maak een plan voor als het je plotseling wél overkomt. Denk daarom na over de volgende vragen:
- Welke stappen moet ik zetten als een cybercrimineel me hackt?
- Wie informeer ik en wanneer?
- Is er een manier waarop ik mijn klanten kan helpen zonder toegang tot mijn systemen? Bijvoorbeeld met een back-up.
- Wat doe ik als de pers op de stoep staat?
- Wat doe ik als er data lekt?
Verander je wachtwoorden regelmatig
Om het de cybercriminelen moeilijker te maken is het handig om regelmatig jouw wachtwoorden te evalueren en waar nodig aan te passen naar een sterker wachtwoord.
En op een dag als vandaag waar het Verander Je Wachtwoorden Dag is geven we je een aantal praktische tips voor een sterk wachtwoord.