Als je ondernemer bent, heb je vast wel eens te maken gehad met het fenomeen detachering. Je wilt je bedrijf laten groeien en toekomstbestendig houden in het, op zijn zachtst gezegd, stormachtige bedrijfsklimaat van nu. Om dat te realiseren is goed personeel onmisbaar. Maar laat dat nu net heel lastig te vinden zijn op de huidige krappe arbeidsmarkt! Misschien wil je zelfs op dit moment, vanwege de risico’s, helemaal geen vast personeel aannemen. Dan is detachering een heel interessant alternatief.
Wat is detachering?
Detachering komt van het Franse woord ‘detaché’, wat losmaken betekent. Bij detachering huur je werknemers in van een andere organisatie. Dit is meestal een gespecialiseerd detacheringsbureau, maar het kan ook gaan om een ander (branchegerelateerd) bedrijf dat tegen betaling werknemers uitleent. Tijdens de duur van een detacheringscontract blijven de werknemers in dienst van het detacheringsbureau. Je mag hen tijdelijk inhuren, maar wordt dus niet hun werkgever. Detachering is altijd tijdelijk. Maar het kan ook een permanent karakter krijgen als je na verloop van tijd besluit om een gedetacheerde kracht toch in dienst te nemen. Dit heet ook wel deta-vast. Er wordt vaak aangenomen dat detachering heel duur is. Naast het feit dat dit niet juist is, geeft detachering je voordelen die je niet hebt als je zelf personeel in dienst moet nemen.
Flexibiliteit.
Je zit niet vast aan arbeidscontracten en huurt alleen mensen in op de momenten waarop je ze nodig hebt.
Geen werkgeversverplichtingen.
Op de werkvloer is er natuurlijk wel sprake van een gezagsverhouding tussen een leidinggevende en een gedetacheerde werknemer. Als het goed is draaien gedetacheerden gewoon mee met de vaste werknemers en zijn er in dat opzicht weinig verschillen. Maar je bent niet hun werkgever. Voor het aanvragen van verlofdagen, vragen over hun salaris of het volgen van trainingen kunnen ze terecht bij de detacheerder, oftewel hun feitelijke werkgever. Dit scheelt je een hele berg aan administratieve rompslomp en werkgeversverplichtingen.
Snel deskundige werknemers.
Voor het werven van talent is een combinatie van creativiteit en toewijding vereist. Je bent veel tijd kwijt aan het kiezen van de juiste wervingsstrategieën, het voeren van sollicitatiegesprekken en het onboarden van nieuwe medewerkers. Bij detachering kun je al dit werk achterwege laten. Het detacheringsbureau zorgt voor de recruitment en levert precies die goed opgeleide en deskundige werknemers aan die je nodig hebt.
Een nieuwe kijk op zaken.
Detacheringsmedewerkers hebben vaak al bij meerdere organisaties ervaring opgedaan, waardoor hun kennis breed is en ze goed kunnen inschatten wat wel en niet werkt. Luister daarom goed naar hun tips, ze helpen je bij het optimaliseren van werkwijzen en processen.
Weinig risico’s.
In de detacheringsovereenkomst liggen alle afspraken die jullie gemaakt hebben vast. Je betaalt alleen voor de gewerkte uren en hoeft dus geen loon door te betalen bij ziekte. En je kunt altijd weer afschalen als het even wat minder gaat. Hierdoor loop je minder risico’s en hoef je geen vaste krachten te ontslaan in rustige tijden.
Kostenbesparing.
Door gebruik te maken van detachering kan je besparen op o.a. personeel dat bij jou in dienst moet treden, zoals recruiters, salarisprofessionals, HR- en salarissoftware enz. Je hoeft ook geen (dure) wervingsstrategieën en marketingcampagnes te (laten) produceren. Een goed detacheringsbureau gaat voor jou aan de slag; Zij werven door middels van directe benadering, marketingcampagnes enz, doen intakes en sollicitatiegesprekken, screenen en beoordelen cv’s en schuiven de juiste kandidaten bij jou aan tafel. Dit hele proces hoef je dus zelf niet te doen en dat bespaart veel kosten. Daarnaast is iemand uit de detachering vaak sneller ingewerkt omdat hij/zij meer ervaring uit verschillende keukens meeneemt en zich daarom sneller kan aanpassen aan nieuwe bedrijfsculturen en -processen. Inwerkkosten kan je daarom ook flink beperken.
Maar waar betaal je nu eigenlijk voor als je een uurtarief overeenkomt met het detacheringsbureau? De volgende componenten en emolumenten zitten o.a. verwerkt in een verkooptarief:
- Brutoloon; Het start natuurlijk altijd met het basissalaris wat de detacheerder met de medewerker overeenkomt.
- Vakantiegeld; In de detachering/uitzending is 8,33% de standaard.
- Premies werknemersverzekeringen en ZVW; Als werkgever ben je verplicht om voor werknemers een aantal extra lasten af te dragen. Dit zijn bijvoorbeeld premies voor als een werknemer arbeidsongeschikt wordt.
- Wervingskosten; het detacheringsbureau maakt kosten om voor jou de juiste medewerker te vinden. Deze kosten worden terugverdiend door middel van een opslag op de kostprijs.
- Opslag voor dagen dat de medewerker niet werkt; De kosten voor eventueel ziekteverzuim(risico), vakantiedagen en feestdagen worden gedekt door deze opslag.
- Pensioen; de medewerker bouwt bij de detacheerder pensioen op. Ook hier wordt een percentage voor gereserveerd in het verkooptarief.
- Opleidingskosten; Detacheringsmedewerkers moeten er gelijk kunnen staan. Detacheringsbureaus investeren daarom flink in hun medewerkers op het gebied van opleiding/certificering om hun kennis en kunde altijd up to date te houden.
- Overheadkosten; De kosten van je pand, stroom, water en overige staffuncties die niet declarabel zijn, moeten ook worden gedekt in het verkooptarief door een opslag te doen.
- Apparatuur en auto; Medewerkers moeten naar jou als klant toe kunnen komen en indien nodig voor jou naar locaties kunnen reizen. Dit doen ze meestal door een leaseauto te ontvangen van de detacheerder. Ze dienen bereikbaar te zijn en te kunnen werken, dus een laptop en telefoon krijgen ze ook vaak van het detacheringsbureau.
Een fulltimer van € 3.000 euro bruto heeft een bruto uurloon van € 17,31. Als je dan 60 euro moet betalen aan een detacheerder, lijkt het alsof je opgelicht wordt of niet? Absoluut niet waar. Sta er even bij stil dat je, als je iemand in dienst neemt, zelf veel van deze kosten moet dragen. Het is alleen minder opvallend omdat je bij iemand die in dienst treedt vaak alleen praat over een bruto maandsalaris wat je terugrekent naar een uurloon. Jij moet als werkgever ook opdraaien voor punten 2 tot en met 9, waarbij punt 6, 7 en 9 afhankelijk zijn van de voorwaarden die je je personeel biedt. Ga die punten maar terugrekenen en erbij optellen.
Voor een detacheerder zijn deze punten kostendekkende punten. Kosten die hij maakt voor de kandidaat, werknemer en/of zijn organisatie. Als laatste doet hij een winstopslag op het uurtarief en dat is dan je verkooptarief. En vergeet niet dat een fulltimer 2080 uur per jaar betaald dient te worden, maar zijn/haar kosten verdeeld moeten worden over minder uren. Want hij/zij werkt geen 2080 uur bij jou als klant of opdrachtgever. Vaak hebben ze 25 verlofdagen, zijn er gemiddeld 5 Feestdagen die doordeweeks plaatsvinden en is iemand gemiddeld een kleine week ziek per jaar. Dus een week of 6/7 werken ze niet, terwijl ze wel betaald moeten worden.
Detachering is dus een goed middel als je flexibel wil zijn, niet vast wil zitten aan arbeidscontracten en/of tijdelijk (specialistisch) personeel nodig hebt.
Heb je vragen hierover of wil je graag tijdelijk IT-professionals inhuren? Neem dan contact op met The Solutionz Group en wij leggen alles uit en denken met je mee!
Ajay Goerdial
Financieel Directeur Ajay Goerdial is ondernemer in hart en nieren en leidt al meer dan 6 jaar met succes The Solutionz Group en Cloud Solutionz. In het verleden heeft hij zelf als gedetacheerde gewerkt en als ZZP’er heeft hij zijn eerste stappen als ondernemer gemaakt op financiële afdelingen bij diverse organisaties, waardoor hij op dit vlak zijn strepen wel heeft verdiend met inmiddels bijna 20 jaar ervaring. Hij weet exact hoe het wereldje qua financiën binnen de detachering werkt. Zo ook de dynamische wereld van verkooptarieven in de arbeidsbemiddeling.